Slamspridning

Om du ska sprida slam finns det regler och föreskrifter som du måste förhålla dig till för att inte påverka människor hälsa och miljö.

Vid användning av avloppsslam som ett gödselmedel i jordbruket är det viktigt att hanteringen och spridningen av slammet utförs i enlighet med uppsatta regler och för lantbruket aktuella miljömål – "Giftfri miljö" samt "Ingen övergödning". Det är mottagaren (lantbrukaren) av slammet som ansvarar för att allt går rätt till.

Uppgifter innan spridning

För att förhindra felaktig hantering vid spridning av avloppsslam på åkermark med en negativ miljöbelastning som följd, finns följande rutiner om vad som gäller vid slamspridning inom Arboga kommun. Grundläggande regler för spridning av slam finns i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2004:62) om miljöhänsyn i jordbruket vad avser växtnäring och i slamkungörelsen (SNFS 1994:2).

För att sprida slam på åkermark önskas att följande uppgifter lämnas in i god tid (senast tre veckor) innan spridningstillfället:

  • Namn och adress till mottagare av slam
  • Fastighetsbeteckning för det/de skiften som slammet ska spridas på
  • Uppgifter om vilket reningsverk slammet kommer från samt om det är rötat eller orötat.
  • Karta med tydligt markerad fastighet/skiften där spridning ska ske och vilket område respektive jordprov representerar.
  • Information om befintlig gröda vid spridning i växande gröda alternativt planerad gröda vid spridning inför sådd.
  • Beräknad spridningstidpunkt.
  • Givan och beräkningar på hur den aktuella givan har bestämts och vilket ämne som är det begränsande för den aktuella spridningen.
  • Mark och slamanalyser avseende torrsubstans, pH, bly, kadmium, krom, zink, koppar, kvicksilver och nickel. För slammet behövs även analys på näringsinnehåll (N och P).
  • Resultat av salmonellaprovtagning. (endast slam fritt från salmonella får spridas).
  • Uppgifter om slammet ska mellanlagras innan spridning. Vid mellanlagring ska informationen även innehålla uppgifter om hur länge slammet ska mellanlagras, var mellanlagringen ska ske (markerat på karta) samt uppgifter om markförhållandena på platsen.

Mellanlagring av slam

Slam bör, om det inte är direkt nödvändigt ur logistisk synpunkt, aldrig mellanlagras innan spridning utan bör spridas direkt samt myllas ner omgående efter spridning. Om det anses helt nödvändigt att mellanlagra slammet inför spridning måste garantier lämnas för att tiden inte kommer att överstiga två dygn. Vid längre lagring måste en anmälan om mellanlagring lämnas in till Västra Mälardalens Myndighetsförbund i god tid innan lagringen påbörjas. Platsen för mellanlagringen måste märkas ut på en karta och markförhållanden redovisas

Lokala hälsoskyddsföreskrifter

Enligt de lokala hälsoskyddsföreskrifterna för Arboga och Kungsör kommun ska den som avser att sprida naturlig gödsel, slam eller annan orenlighet inom område med detaljplan eller områdesbestämmelser eller upp till 200 meter ifrån sådant område ska anmäla detta till Västra Mälardalens Myndighetsförbund senast sex veckor innan spridning sker.

Handläggning av anmälan

Efter att Västra Mälardalens Myndighetsförbund granskat uppgifterna i anmälan lämnas ett föreläggande till verksamhetsutövaren (mottagaren av slammet) med försiktighetsmått och krav på skyddsåtgärder i samband med spridning och lagring.

Senast uppdaterad:

Kontakt

Västra Mälardalens Myndighetsförbund

Besöksadress:
Gunnarsrovägen 4, Arboga

Postadress:
Box 19, 732 21 Arboga

Öppettider
måndag-fredag: 9.00-12.00 och 13.00-15.00
Alla röda dagar har kontoret och växeln stängt.
Dag före röd dag stänger vi 12.00.

Ansök eller komplettera dina ärenden enkelt i våra e-tjänster. De hittar du på:e-tjänster