Här sätter de spaden i backen för nya grundskolan

Publicerad

Kommunstyrelsens ordförande Jonna Lindman (M), barn- och utbildningsnämndens ordförande Richard Fallqvist (L) samt styrelseordförande för Kommunfastigheter i Arboga AB, Anders Röhfors (M) tar första spadtaget tillsammans med eleverna Alma Kulle Eklöv, Wilma Vidin, Hilma Malmström

Kommunstyrelsens ordförande Jonna Lindman (M), barn- och utbildningsnämndens ordförande Richard Fallqvist (L) samt styrelseordförande för Kommunfastigheter i Arboga AB, Anders Röhfors (M) tar första spadtaget tillsammans med eleverna Alma Kulle Eklöv, Wilma Vidin och Hilma Malmström.

Nu har Arboga kommun tagit det första spadtaget vid platsen för den nya grundskolan. Förtroendevalda och elever från Gäddgårdsskolan inledde storsatsningen på 444 miljoner kronor tillsammans.

Platsen för den nya grundskolan blir strax söder om nuvarande Gäddgårdsskolan, vid grusplanen som i folkmun kallas för Gäddgårdsvallen. Kommunstyrelsens ordförande Jonna Lindman (M) är nöjd över att startskottet för byggnationen har gått.

–Detta är en glädjens dag. Nu bygger Arboga kommun en helt ny grundskola, en viktig satsning för hela samhället och något som stärker vår attraktionskraft. Arboga blir en ännu mer inspirerade plats att bo och verka i, säger Jonna Lindman.

Goda undervisningsmiljöer

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Richard Fallqvist (L) instämmer.

– Det här är en satsning som är viktig för elever, pedagoger och alla våra medarbetare inom skolan. Genom den här byggnationen möter vi dagens och framtida krav på goda undervisningsmiljöer, säger Richard Fallqvist.

Styrelseordförande för Kommunfastigheter i Arboga AB, Anders Röhfors (M) fortsätter.

– Vi bygger en skola med god kapacitet som ersätter den gamla. Att vi nu går in i nästa fas är inspirerande. Det känns fantastiskt att vi förverkligar visionen och planen om en modern och väl dimensionerad grundskola, säger Anders Röhfors.

Eleverna ser fram emot sin nya skola

Eleverna som idag går på låg- och mellanstadiet vid Gäddgårdsskolan kommer om ett par år få flytta in i den nya grundskolan. Flera av dem berättar att de ser fram emot en uppfräschad studiemiljö.

– Det känns spännande att få börja i en helt nybyggd skola, säger Hilma Malmström i årskurs 3.

- Vi har fått tycka till en del genom elevrådet. Att ventilationen funkar är en viktig sak, säger Emil Ignell som går i årskurs sex.

– Det är också viktigt med en bra skolgård med roliga klätterställningar, säger Alma Kulle Eklöv i årskurs fem.

Wilma Vidin som går i årskurs 3 instämmer.

– Vi hoppas på att det blir många gungor så det inte blir så lång kö, säger hon.

Elever på nuvarande Gäddgårdsskolan Alma Kulle Eklöv, Wilma Vidin, Hilma Malmström och Emil Ignell ser fram emot få börja i en ny grundskola om ett par år.

Elever på nuvarande Gäddgårdsskolan Alma Kulle Eklöv, Wilma Vidin, Hilma Malmström och Emil Ignell ser fram emot få börja i en ny grundskola om ett par år.

Fakta nya grundskolan

Under 2022 beslutade kommunstyrelsen om att starta arbetet med att bygga en ny grundskola i Arboga. Platsen för byggnationen blir vid den nuvarande Gäddgårdsskolan, som kommer att ersättas med den nya.

I satsningen på den nya grundskolan ingår hemklassrum för samtliga årskurser, anpassad grundskola, en fullstor idrottshall samt konstnärlig utsmyckning i lokaler och utemiljö. I byggnationen ingår även skyddsrum.

Under 2022 inleddes projekteringen som är ett förberedelsearbete inför byggnation. Det handlar bland annat om att ta fram ritningar och att skapa instruktioner till olika entreprenörer som ska vara delaktiga i arbetet.

Anläggningsarbete och förberedelser inför byggnation av den nya grundskolan inleddes under våren 2023. Grundskolan planeras att vara klar för inflyttning under första halvåret 2026 och skolundervisningen beräknas att starta under höstterminen samma år.
Sidan uppdaterad 17 april 2024