Skaffa dig förkunskaper!
Det underlättar ditt sökande om du har förkunskaper i ämnet, ju mer du vet om något desto enklare blir det att hitta information om det. Börja med ett uppslagsverk för att få översiktsinformation.
Nationalencyklopedin (NE)
Vad är det du vill ha svar på? Försök att formulera för dig själv vad det är du vill veta och vilken typ av information du letar efter. Om du är osäker på vad du letar efter kommer sökandet efter information bli svårt. Fundera ut några ord eller fraser som du vill använda när du söker.
Det är lätt att låsa sig och bara söka på ett och samma ord eller fras, men tänk brett och sök brett till en början. Du kan söka mer specifikt allt eftersom.
Välj var du vill söka
Olika källor (källor är böcker, tidningar, webbplatser, tv-program och så vidare) är olika bra beroende på vad det är du vill ha svar på.
Fundera på var du kan tänkas få bäst resultat. Söker du efter något som är väldigt aktuellt är en sökmotor på internet ett bra sökverktyg. Om du söker efter en historisk händelse är böcker en bra källa. Sök böcker i skolans bibliotekskatalog.
Du kan även söka efter artiklar i tidningar och tidskrifter med hjälp av Artikelsök eller Mediearkivet. Ämnesdatabaser och länksamlingar är också bra alternativ. I vissa fall kan även de sociala medierna vara aktuella att söka i.
Bibliotekets artiklar, databaser och länkar
Använd dina sökord för att söka efter information. Tänk på att de olika sökverktygen kan använda olika sökspråk. Sökverktyg är platsen du söker information på, till exempel Google, Artikelsök, databaser, bibliotekskatalogen.
- På Google kan du till exempel använda dig av + och -.
- I Artikelsök kan du använda dig av OCH, INTE och ELLER.
Dessa tecken kallas sökoperatorer och är bra att använda om man får för många eller kanske för få träffar i sin sökning.
Var källkritisk och känn källtillit
När du har fått fram tillräckligt med information är det dags att läsa och gå igenom den. Tänk på att vara källkritisk, ta reda på vem som står bakom informationen du hittat och vilket syfte som finns med den.
Läs mer om källkritik och källtillit